mytimeinbrussels.reismee.nl

Week 8: weekje Abdij

Het blijft een kunst: tijd en rust vinden om even een blog te schrijven. Soms begint het ook echt gewoon op werken te lijken, maar zoals eerder al gezegd krijg ik commentaar wanneer ik ook maar een paar dagen verzuim dus bij deze: een nieuwe blog!

Deze week was eens een keer helemaal anders, want in verband met het politiek reces (zeg maar de vakantie voor bestuurders) waren er geen Zeeuwse werkzaamheden in Brussel en heb ik deze week gebruikt om mij compleet onder te dompelen in de wondere wereld van natuurbescherming in de Provincie Zeeland. Mijn stagebegeleidster vond het maar onzin om steeds heen en weer te reizen vanuit Brussel, dus zij bood mij gedurende deze week een slaapplaats aan. Dat is fijn: twee minuten lopen naar kantoor...

In deze week heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met de ontheffingen voor de verboden uit de Wet natuurbescherming. Wisten jullie dat je in principe voor het verbouwen van je woning een ontheffing moet aanvragen, wanneer de kans aanmerkelijk is dat je beschermde soorten verstoort? En dat dat er nogal wat zijn, zoals huismussen, zwaluwen, vleermuizen etc. Nee? ik dus eerst ook niet! Het komt vaker voor dan je denkt, dus deze aanvragen stromen nogal eens binnen. Onze taak is het kijken of deze aanvragen en de hierop volgende beslissingen juridisch kloppen. Het is best even wennen om met een compleet nieuw rechtsgebied te werken. Het natuurbeschermingsrecht is namelijk helemaal nieuw voor mij, maar zoals Pipi Langkous altijd zegt: ¨Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan¨ en met een volledige inzet kom je een heel eind.

Wat ook helpt is dat we een enorm leuk team hebben. Men loopt de kantoordeur bij elkaar nog net niet plat en dagelijks gaan we samen lunchen in de kantine van de Abdij. Je voelt je als relatief nieuwe stagiair dan ook snel thuis. Overigens is dat ook wel lekker, want als nieuweling in zoiets specialistisch als het natuurbeschermingsrecht heb je je collega´s nogal eens nodig. Het is als jurist (en niet alleen stagiair) namelijk vrijwel onmogelijk om alle aspecten van natuurbescherming te weten. Onze afdeling bestaat dan ook uit vergunningverleners, juristen, ecologen en noem het maar op. Ingewikkelde materie, maar wel heel leuk en interessant.

Ondertussen sliep, at en dronk ik dus een hele week bij mijn stagebegeleidster en voor wat hoort wat. Een hele week mogen vertoeven bij je stagebegeleidster en dagelijks worden voorzien van warme maaltijd en de nodige bakjes koffie vraagt natuurlijk om een tegenprestatie. Gezien de voorliefde voor Spanje, die wij beide koesteren, kon het natuurlijk niet anders dan dat we lekker Spaanse tapas zijn gaan eten.

Vrijdag nog een halve dag gewerkt op de Abdij om dingen af te sluiten, om vervolgens te vertrekken richting het warme zuiden. (ja, het is hier momenteel gewoon 25 graden) Dat belooft een goed weekend te worden! Een beetje moed indrinken, want maandag wordt mijn aanstelling officieel met het afleggen van de ambtseed in de Statenzaal van Zeeland. Hierover horen jullie volgende week meer...

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!